Den nye Kawai CA-78

Kawai CA-78 er et af de mest populære instrumenter fra Kawai, og det er med rette. Instrumentet har al den nyeste teknologi som Kawai kan tilbyde, samtidig med at det er et af de billigste instrumenter i klassen på markedet.

Kawai har i rigtigt mange år haft fokus på tangenterne, og for hver eneste opdatering der kommer, bliver det mere og mere imponerende hvor langt man er kommet. I seneste opdatering har topmodellerne i CA-serien fået et 5″ touch-display, som giver en større fleksibilitet omkring hvad der vises på skærmen. De er også begyndt at arbejde med de der i daglig tale hedder “rendering” eller “modelling”.

Hvordan fungerer det så rent praktisk?

I dag kan det være svært at skelne for både det trænede og utrænede øre, hvad forskellen kan være på, om lyd genereres gennem traditionel sampling eller rendering/modelling. Roland har i mange år udviklet, kvag den teknologiske fremgang, på modelling, og høstet stor anerkendelse for deres SuperNATURAL soundengine. Men mange har også i mange år sværget til, at lyd skal produceres og optages på et akustisk flygel/klaver, og spilles som en sampling.

Det som Kawai i dag arbejder med er, at tage en grund-sample, f.eks. deres Kawai EX-flygel. Herefter kan man så at sige “lægge” forskellige lag oven på den samling, f.eks. rumklang, om flyglet er åbent eller lukket osv. Den del der “lægges” oven på grundsamplingen kaldes altså for rendering.

Det er smart fordi det “kræver mindre” af computeren at udregne de modeller, end hvis man skulle bruge sampling på traditionel vis, hvor man rent faktisk skulle optage flygel både åbent og lukket, samt optage flyglet i forskellige rum.

Det er første gang med ser, at Kawai begynder at arbejde med rendering/modelling på denne måde, og for en producent af akustiske klaverer og flygler, har det heller ikke været oplagt før nu. For med teknologien, nok mest frembragt af Roland, så giver det nu en enorm fleksibilitet for producenterne – og det er takket været computerteknologien.

Kawai CA-78 skal prøves! Det er et instrument med rigtige trætangenter, “5 tommer touch-display, Bluetooth, og nogle af verdens mest imponerende lyde fra Kawai EX, SK og deres opretstående klaverer.

Kawai CA78